2015. júl 08.

Ismerd fel, ami hasznos!

írta: Pontvelem
Ismerd fel, ami hasznos!

A szelektív hulladékgyűjtésről már volt szó, de van egy hulladéktípus, amiről nem beszéltünk. Ez a kerti hulladék.

Sokszor a lekaszált pázsit vagy az összesepert leveleket és a levágott ágak egyszerűen a szemetesben landolnak. Ez elég nagy pazarlás. Főleg akkor, ha van egy kis konyhakert, amit művelni lehet.

Ezek a nővényi részek nagyon könnyen komposztálhatóak. Más szóval, átalakíthatóak olyan anyagokká, amelyeket a növények fel tudnak venni. Nincs konyhakertetek? Beszéld meg szüleiddel és kérj egy kis rész a kertből megművelésre. Ha nincs kertetek, keress közösségi kertet a közeledben és próbáld ki a környezettudatos gazdálkodást, kicsiben.

A levágott egészséges növényi részeket hordd halomra a kert végében. Ennyi az egész! Néha nem árt egy kicsit megforgatni, de ha száraz az idő, akkor locsold meg, hogy a folyamat gyorsabban menjen végbe. A komposztálás során a növényi részek lebomlanak, majd úgynevezett humusz keletkezik belőle. Eltart pár hónapig, de amit a nyár és az ősz folyamán összeszedtél és felhalmoztál, azt tavasszal már lehet használni, ha jól végezted a dolgod. Kiváló táptalaj a cserepes virágoknak, de a kerti növények is meghálálják, ha ilyen, tápanyagban gazdag földbe ülteteted.

Képek forrása: tudásbázis.sulinet.hu, zöldbarátok.hu

Szólj hozzá