2015. aug 09.

Mire és mennyi energiát használunk?

írta: Pontvelem
Mire és mennyi energiát használunk?

Tudtad, hogy az összes felhasznált energia közel 40 százalékát az emberek közvetlenül használják fel?

A házak fűtésére és légkondícionálására 70-75% energiát fordítunk. A melegvíz előállítására is több mint 10%-nyit. A konyhában és az étkezéshez kapcsolódóan fogy el másik 7%. A világítás 1-2% energia elfogyasztásáért felelős, a 6-7 %-nyit pedig a szórakoztató eszközeinken keresztül használunk fel.

A teljes energiafogyasztás másik, közel 40%-át az ipar, a gyárak alakítják mindenféle termékké, amit aztán szintén mi, emberek fogunk használni vagy megenni. Használunk még energiát közvetve szállításra, erdő- és mezőgazdaságra és a hulladékaink eltüntetésére, a települések üzemeltetésére is. 

Ami az energia felhasználás gyakorlatát illeti, jó hír, hogy egyre több helyen hallani a környezettudatos felhasználásról, újrahasznosításról, de ezzel együtt mindenkinek oda kell figyelnie a saját háza táján. Már korábban biztos olvastad, hogy milyen sokat jelent, ha lekapcsolod a villanyt, amikor kimész a szobából, rendesen elzárod a csapot használat után, szelektíven gyűjtöd a szemetet, stb. Ezekkel az apró cselekedetekkel nem csak a környezetedet kíméled, de saját magadért is teszel, megadva a lehetőséget arra, hogy több tíz év múlva is legyen egy fa a természetben, minek az árnyéka alatt nyugodtan hűsölhetsz.

Forrás: aprólépés.hu

Kép forrása: vitalfutura.hu

 

Szólj hozzá