2015. aug 09.

Zöldegyetem Szegeden?

írta: Pontvelem
Zöldegyetem Szegeden?

Tudtad, hogy a Szegedi Tudományegyetem épületeiben termálvízzel fűtenek, esővízzel öblítik a wc-t, napelemek biztosítják az energiát és napkollektorok a meleg vizet? Sőt, az intézményhez kapcsolódó óvodában a gyerekek kukatündérrel játszanak és mindent tudnak a szelektív hulladékgyűjtésről. Európa 11. legkörnyezettudattosabb egyetemén jártunk. 

A szegedi zöldtúrát a felújított Rektori Hivatal épületében kezdjük, ahol az üvegtetős átrium nem csupán természetes fényt nyújt, de energiát is spórol, hiszen a korszerű megoldásoknak köszönhetően alacsonyabb a fűtés és a villany ára is. Sőt az egyetemi klubban úgynevezett szürke rendszer üzemel, ami annyit takar, hogy a wc-k öblítését is esővízzel oldották meg.

„A világ egy komplex rendszer, ami nagyon érzékeny a különböző beavatkozásokra, ezért igyekezni kell, hogy a lehető legkevesebb kárt tegyük benne. Ma már olyan sok ember él a Földön, hogy valamilyen káros hatása biztosan lesz az ittlétünknek, de nem mindegy, hogy mekkora. A lehetőségek tárházát meg kell érteni és használni, sőt néha akár egy kis kényelemről sem árthat lemondani azért, hogy elmondhassuk: tettünk valamit, hiszen az egyéni felelősség is óriási” – mondja Szabó Gábor, fizikus, az SZTE rektora.

A Szegedi Tudományegyetem példaértékűnek számít az országban, sőt Európában is, mivel céljuk nem csupán az, hogy más intézményeket inspiráljanak a környezettudatosságra, hanem az is, hogy egyfajta szemléletváltást érjenek el a diákok, a dolgozók, sőt még a kisgyerekek körében is.

A teljes cikkért látogass el az újenergiák oldalára, hogy részleteiben is megismerd Európa-szerte csodált zöldegyetemünket.

Forrás: ujenergiák.hu 

Kép forrása: nemfi.gov.hu

Szólj hozzá