2015. sze 16.

Mi a legnagyobb probléma?

írta: Pontvelem
Mi a legnagyobb probléma?

Ami problémák nagyságát illeti meg lehet különböztetni globális vagy általános, regionális vagyis helyi problémákat, illetve személyes problémák is vannak. Mi a megoldás? Melyikkel kell kezdeni? Hogyan találod meg a legjobb válaszokat?

Ősi igazság, hogy "ami lent van, az megfelel annak, ami fent van, és ami fent van, az megfelel annak, ami lent van" vagyis mielőtt bármilyen külső problémának nekiugranál fontos, hogy vizsgáld meg saját magadat. Nagyon könnyű ám bárki mást hibáztatni: nagy vállalatot, előtted lévő vagy soron következő generációt, barátokat, családot, eseményeket, amik miatt az egész helyzet kialakulhatott, de Te hol vagy a történetben?

Melyik cselekedeted, gondolatod vagy mondatot támogatja egy-egy probléma fennmaradását? Vizsgáld meg!

gettyt14.jpg

Például: fontos probléma a víz szennyezettsége. Lehet haragudni minden olyan iprai szereplőre, amelyik környezetszennyező tevékenységet folytat, de nézd meg, hogy Te milyen mértékben járulsz hozzá a víz szennyezéséhez? Milyen mosószereket használsz? Hova dobod a szemetet? Sütés után az olaj landolt már a mosogatóban? Alap kérdések, lehet még tovább fokozni. Fontos, hogy amíg egy globális probléma megoldásán dolgozol, saját környezetedre is figyelj.

Szintén probléma például a rossz egészségi állapot és a betegségek tartós jelenléte. Vannak olyan települések, sőt egész országok ahol komoly hiányossággal küzd az egészségügy és az ellátás. Fontos tenni azért, hogy a maximális támogatást megkapják az emberek és a segítő szervezetek, de te mit teszel a saját egészséged érdekében? Hogy táplálkozol? Mennyit sportolsz? Energia italokat, cigarettát, "műanyag" ételeket milyen gyakran fogyasztasz? Lehet úgy segíteni, ha magadra nem figyelsz?

A felmérésekből az is kiderül, hogy nincs elég energia, hogy mindenki kényelmesen éljen. Pár hete olvashattad Facebook oldalunkon, hogy az idén már fel is éltük azokat a forrásokat amelyek amúgy rendelkezésünkre állnak. Innentől kezdre hitelből mennek a természet erőforrásai. A gond az, hogy már nagyobb a fogyasztás, mint ami rendelkezésre áll, innentől kezdve fokozottan fontos odafigyelni arra, hogy használat után áramtalanítsunk, csak szükséges mennyiségű vizet használjunk és, ha már fűtjük a lakást, akkor azt is mértékkel.

A legnagyobb problémát tehát mindig több oldalról kell megvizsgálni. Lásd azt, hogy mi történik nagyban, mi történik körülötted, és benned. Sokszor egy egy rossz szó is lehet legalább olyan környezettszennyező, mint olaj a vizen, vagy füst a levegőben. A tudatosság lényege, hogy mindenre kiterjedő, átfogó legyen.

 

 

Szólj hozzá