2015. sze 24.

Jelezd te is, hogy fontos számodra az éghajlat alakulása!

írta: Pontvelem
Jelezd te is, hogy fontos számodra az éghajlat alakulása!

2015. november 30. és december 11. között Párizsban kerül megrendezésre az ENSZ 21. Klímakonferenciája (COP21). A 195 országot érintő klímacsúcs célja egy olyan globális megállapodás aláírása, amelynek betartásával sikerül visszaszorítani az éghajlatváltozást és 2°C alatt tartani az átlaghőmérséklet-növekedést.

Miért fontos ez? Azért, mert az egyezmény nélkül az átlag hőmérséklet-növekedés a század végére 4,8°C-os lehet. Ennek a következménye, hogy a tengerszint és a vízhőmérséklet emelkedni fog, csökken a biodiverzitás, hosszabb lesz az aszályos időszak, jellemzőbbé válik a szélsőséges időjárás.

A helyszínt biztosító Franciaország számára az esemény különösen fontos, hiszen a COP 21 a legnagyobb jelentőségű klímaváltozással kapcsolatos nemzetközi konferencia. Amennyiben sikeres lesz a párizsi talákozó, olyan nemzetközi egyezmény fog megszületni, amellyel elérhető az üvegházhatású gázok kibocsátásának csökkentése (a felmelegedés elsődleges oka), valamint kialakítható egy a fosszilis energiahordozóktól (kőolaj, szén, gáz) kevésbé függő társadalom és gazdaság.

A COP21 tagországok elköteleződésének tétje tehát bolygónk jövője. Az ENSZ főtitkára, Ban Ki-moon szavaival élve:

« Nincs B-terv, mert nincs B bolygó »

 

 

kepernyofoto_2015-09-24_13_14_58.png

Az Élő bolygónk kezdeményezés is ezt a konferenciát hivatott támogatni, célja egymilliárd aláírás összegyűjtése, mely aláírás mennyiségre már minden ország vezetőjének figyelnie kell. 

Írd alá az ívet és add tovább, hiszen a Te jövőd is múlik ezen az egyezményen, és addig is, amíg a nagyok lépnek fontos, hogy figyelmesen bánj az energia forrásokkal, az egyszerű hétköznapokban is maradj környezettudatos.

Forrás: Elő bolygónk, Francia Intézet

Szólj hozzá