2015. okt 11.

Megújuló energia

írta: Pontvelem
Megújuló energia

A 2050-ig 100% megújuló energiára történő átállás költségei megtérülnek a fosszilis üzemanyagok költségeinek megspórolásából – erre az eredményre jutott a Greenpeace friss tanulmánya, amely a Német Űrkutatási Központtal (DLR) együttműködve készült. Az átállás a munkahelyek számát is növelné: csak a napenergia-ipar annyi embert foglalkoztatna, mint amennyit ma a szénipar.

gettyt20.jpg

A Greenpeace most megjelent Energia[Forradalom] tanulmánya részletes útmutatót ad arra, miként tudjuk kivezetni a fosszilis energiahordozókat, megszüntetni a szén-dioxid-kibocsátást, és 100%-ban átállni a megújuló energiahordozók használatára 2050-re.

„A megújuló energia az elmúlt években olyan robbanásszerű terjedésnek indult, amellyel szinte senki nem számolt: a Nemzetközi Energiaügynökség (IEA), a Goldman Sachs vagy az USA energiaügyi minisztériuma sem. A Greenpeace forgatókönyve viszont mindenkinél pontosabban előrejelezte az előző évek trendjeit” – mondta Hunyadi Réka, a Greenpeace Magyarország klíma- és energiakampány-felelőse, az egyesült államokbeli Meister Consultants Group tanulmányárahivatkozva.

A most nyilvánosságra hozott, a Német Űrkutatási Központtal (DLR) együttműködésben készült Energia[Forradalom] című tanulmány friss kiadása egyszerre nyújt megoldást a fenntarthatatlan energiahasználat és a globális felmelegedés problémájára. Az elemzés a Nemzetközi Energiaügynökség 2014-es kitekintéséhez képest vázol fel alternatív forgatókönyvet. Az IEA-tanulmány 2012–50 között 56%-os CO2-kibocsátás-növekedéssel számol, amely katasztrofális, 3,6 °C-os hőmérséklet-emelkedéshez vezetne. A Greenpeace forgatókönyve szerint azonban 2050-re a szén-dioxid-kibocsátások teljesen megszüntethetőek, amihez a forgatókönyv mind a villamosenergia- és a hőtermelésben, mind pedig a közlekedésben biztosítja az átállást a 100%-ban megújuló energiaforrásokra.

 

Forrás: Zöldtech.hu

Szólj hozzá