2016. aug 04.

Bizarr növények tízes listája

írta: Pontvelem
Bizarr növények tízes listája

Hallottatok már ezekről a nem mindennapi növényekről?

Földanya csodákra képes, ezt tudjuk jól. Ezek a különleges, olykor bizarr növények is erről árulkodnak.

 

 

1. Dionaea Masciculpa

A Vénusz légycsapójaként is emlegetett növény rovaremésztő faj. Különlegessége a levelei végén található édes illatot kibocsátó leveleiben rejlik, illetve a levelek belsején lévő olalanként három érzékelőszőrben, melyek a beporzó rovarok rászállásakor aktiválódnak és  bezáródnak, ezzel foglyul ejtve áldozatát. (Forrás)

 

2. Rafflesia Arnoldii

A Rafléziák parazita növények, azaz  más növényeken, általában fákon élősködnek. Meglepő, de se szára, se levele, sem pedig gyökere nincsen. A világon a legnagyobb virággal rendelkezik, egy kifejlődött raflézia átmérője elérheti az egy métert, súlya pedig akár a 15 kg-ot. Miután áttörte a fa kérgét, káposzta nagyságú bimbót növeszt, majd pár óra alatt ki is nyílik virága. Rothadó húsra emlékeztető szaga miatt belsejét elsősorban legyek lakják, akik a megporzásért is felelősek. A növény ritka és veszélyeztetett faj, ám ennek ellenére bimbóját sokszor különleges csemege elkészítéséhez, illetve népi gyógyászathoz is felhasználják. (Forrás)

 

3. Selaginella lepidophylla

Ez a Chihuahuan sivatagban (USA-Mexikó határvidéke) különleges növény egy jerikó rózsa, mely több sivatagi növény gyűjtőneve, sajátossága, hogy a kiszáradnak hitt növények vízbe helyezve felélednek „tetszhalott” állapotukból és kinyílnak. (Forrás)

 

4. Welwitschia mirabilis

A Namíbiában őshonos Velvícsiáról nem is gondolnánk, hogy milyen sokáig élnek. Egyes példányai az 2000 éves kort is megérik, átlagosan azonban „csupán” 500-600 évig élnek. Két darab hosszú, szalagszerű szürkészöld levele van, melyek több száz éven keresztül növekednek, majd széthasadnak, hogy könnyebben tudják felvenni a hajnali párát. (Forrás)

 

5. Desmodium gyrans

-azaz a távírónövény, aminek levelei a mimózához hasonlóan mozognak, ám nem is akárhogyan! Napfény hatására „felvidulnak”, sőt, zene hatására körkörös mozgásba lendülnek, nevét is innen kapta. Mikor kialusznak a fények és kikapcsoljuk a zenét, levelei ismét lekonyulnak, mély álomba szenderülnek. Igazi kis parti növény! ;) (Forrás)

 

6. Amorphophallus titanum

A nálunk titánbuzogányként emlegetett növény méretéből adódóan került fel a listára. A virág magassága akár a három métert is elérheti, a föld alatti gumójának súlya pedig átlagosan 50-75 kilogrammot nyom. Az eddig feljegyzett legnagyobb gumó a Walesi hercegné-házban mérték; 91 kg.

A virág erős dögszagot áraszt maga körül, mely ahhoz szükséges, hogy a beporzáshoz odacsalogassa magához a legyeket és rovarokat. Gumóját Szumátrán élelmiszerként használják.

A növény magassága elérheti a 3 métert, a föld alatti gumó súlya pedig az 50–75 kilogrammot.(Forrás)

 

7. Mimosa pudica

A már említett szemérmes mimóza onnan kapta a nevét, hogy levelei roppant érzékenyek; érintésre, esőre, szélfújásra pillanatok alatt összecsukja leveleit. Nyitott levelekkel élvezi a napsütést, ám naplemente után újra összecsukódik. Közkedvelt szobanövény nálunk is. (Forrrás)

 

8. Baobab

- azaz a majomkenyérfa. Az Afrikában honos fafajta képes akár 4-5 ezer évig is elélni. 30-40 métert is elérheti törzsük mérete. Nevét onnan kapta, hogy uborkaformájú termése a majmok egyik kedvenc eledele, mely emberi fogyasztásra is alkalmas, sőt magas vitamintartalma miatt kifejezetten ajánlott. Nem csupán termését, fa törzsét, levelét is felhasználják a helyiek. A fa még egy érdekessége, hogy virága éjszaka nyílik.(Forrás)

 

9. Dracaena cinnabari

A szokottrai sárkányfa különleges látványt nyújt számunkra. Különleges formáját annak köszönheti, hogy levelei csupán a hajtások végén nőnek. Nem csak kinézete miatt lenyűgöző ez a fa, hanem élénkpiros leve miatt is, melyről egyébiránt a nevét is kapta (sárkány vére). A fából nyert nedvet többek között hegedűlakkozáshoz és festékanyagként is felhasználják. (Forrás)

 

10. Euphoria obesa

Ez a labdára emlékeztető, alakja miatt leginkább „baseball növény”-ként is emlegetett kaktusz tövis nélküli és roppant dekoratív. Átmérője korától függően 6-15 cm között mozog. Belseje víztartályként funkcionál a száraz időszakok miatt.

Szólj hozzá

érdekesség