2016. aug 22.

Mesevilág szentjánosbogár módra

írta: Pontvelem
Mesevilág szentjánosbogár módra

A párjukat kereső, világító szentjánosbogarak a világ számos táján megjelennek a nyári hónapok elején. Magyarországon a szentjánosbogár-rajzás egyik közkedvelt látogatóhelye az Alcsúti Arborétumban található. Az ide látogatókat lenyűgöző látvány fogadja, hiszen a rövid életet élő szentjánosbogarak párkeresése csodálatos fényjátékban bontakozik ki. Az hatalmas érdeklődésre való tekintettel egyre több helyszínen van lehetőségünk gyönyörködni ebben a csodában, az új túrák helyszíneiről és időpontjairól a bogarmester.hu oldalon találhattok bővebb információkat.

A sötétbe burkolózó erdőket a rajzás során a szentjánosbogarak fényükkel szinte beragyogják, ezzel mesébe illő látványt nyújtva az érdeklődők számára.

Íme néhány kép a hazánkban található szentjánosbogár-rajzásról:

 

 

 

Az Érdekes Világ cikke nemrég a Japánban lévő szentjánosbogár-rajzásról tett közzé képeket, melyeket alább itt is megnézhettek. Közel 2000 fajuk közül Magyarországon 3 faj él. A párzási időszakban a röpképtelen nőstények az avarból világítva jeleznek világítva repülő jövendőbelijüknek. A kibocsátott fényük a luciferin pigment oxidációjának köszönhető, melyet nem csak a kifejlett példányok, hanem a lárvák, bábok és tojások is kibocsátanak.

 

 

Forrás: Érdekes Világ, Lemon

Szólj hozzá