2015. aug 09.

Átadták a Zselici csillagparkot

írta: Pontvelem
Átadták a Zselici csillagparkot

Átadták a Zselici Csillagparkot szerdán a Somogy megyei Kardosfán. A Zselici Csillagpark által kínált élmények a természet kedvelői és az azt körülölelő univerzumot megismerni vágyók számára egyaránt érdekesek lehetnek.

A Zselic mintegy 1200 km² kiterjedésű, 45 települést magában foglaló tájegység a Dél-Dunántúlon, nagyobb része Somogy, kisebb része Baranya megye területén fekszik. E páratlan szépségű környék nevét – egyes források szerint – a honfoglalás-kori szláv lakosságtól kapta, tőlük ered ugyanis az a „zselod”, makkot jelentő szó, amely az itt őshonos tölgyre utal, és arra, hogy egykor jelentős volt itt a makkoltató sertéstartás.

zselici_nyr.jpg

Ezen terület szívében épül fel a Zselici Csillagpark. Itt a látogató akár nappal vagy éjszaka, egyéni, családi és iskolai programok keretében ismerkedhet a természeti értékekkel és az égbolt csodáival, mint például a Tejút, az állatövi fény látványával, melyek fényszennyezett területekről egyáltalán nem, vagy alig figyelhetők meg.

A csillagpark programjai között találsz természetismereti túrákat, szervezett éjszakai csillagnéző túrákat, éjszakai távcsöves bemutatókat és a csillagászatról is sok részletet megtudhatsz, ha ellátogatsz.

Forrás: stop.hu, zselicicsillagpark

Képek: zselicicsillagpark

Szólj hozzá