2016. aug 04.

Mi mire jó? Legjobb gyógynövények a ház körül

írta: Pontvelem
Mi mire jó? Legjobb gyógynövények a ház körül

Ki ne szeretné természetes módon megőrizni egészségét? A következő gyógynövényeket könnyű termeszteni, akár a kertben, akár kis cserépben a párkányon, és mivel mi neveljük őket, garantáltan egészséges zöldekhez jutunk hozzá.


A lenti növények elsősorban napkedvelők, ezért napos helyre ültessük őket, földjük legyen vízáteresztő (ne túl tömény) és mérsékelt tápanyagtartalmú. Ezeken az apróságokon túl nincs semmi másra szükségünk, nem kell tápsózni, sem trágyázni a palántákat (talán minimális kerti komposzt rászórni), csak locsolgatni őket és várni, hogy felcseperedjenek, majd felhasználni őket borogatáshoz, gyógyteához, főzéshez, ízesítéshez).


Bazsalikom: Ez az illatos évelő növény az emésztésre gyakorolt jó hatása miatt fontos elsősorban; enyhíti a gyomorgörcsöket (szélhajtó hatású), ezen kívül pedig roppant jó étvágyjavító. Fogyasszuk frissen salátába, vagy használjuk a főzéshez fűszerként szárítva.

Borágó: Könnyen szaporítható magról és kifejezetten gyorsan fejlődik. Ideális esetben a tőtávolság 12-16 cm kell, hogy legyen, ezért ha szükséges ritkítsuk! Virága salátákba helyezve kellemes ízű. Gyógyteaként fogyasztva mérsékelhetjük a reumás és légzőszervi panaszokat.

Citromfű: Dugványról és magról is könnyen szaporítható. Üdítő, szorongásoldó, fejfájás, gyomorrontás és émelygés űző a belőle készült tea.

Édeskömény: Magjait és leveleit használják a népi gyógyászatban, elsősorban gyomorrontás, álmatlanság, émelygés, hányás és bélszelek ellen tesz jó szolgálatot. Szaporítása történhet palántáról és helyben vetéssel is. Javasolt a kapor szomszédságába ültetni, ha van, mert lehetőség adódhat ezáltal a keresztbeporzásra.

Fekete nadálytő: Gyökerét használjuk fel, s erre októbertől áprilisig van lehetőségünk. A szedett gyökereket alaposan tisztítsuk meg, majd 10-15 cm-es darabokra vágjuk fel és közepes hőfokon (~50°C) szárítsuk ki!
Belsőleg tilos alkalmazni, viszont a gyökeréből készült kenőcs nagyszerű hatással van a nehezen gyógyuló sebek gyógyítására.

Fokhagyma: Szerves tápanyagra igényes növény, melynek szaporítása a fokhagymafej gerezdjeiről történik. Kora októberben vagy márciusban kell a gerezdeket elültetni, hogy következő nyárra betakarítható termésünk legyen. A fokhagyma jótékony hatással van a vérnyomásra és elősegíti a bélflóra megfelelő működését.

Kakukkfű: Oldalhajtásokról és dugványról is szaporítható ez a csodálatos, kis helyet igénylő gyógynövény. Csodálatos fertőtlenítő hatása van, így toroköblítőként és köptetőként is megállja a helyét.

Kamilla: Az egyik legnépszerűbb gyógynövényünk, mely magról szaporítható. Virágzatát elsősorban teaként fogyasztjuk, mely gyors segítség az emésztési panaszokra. Borogatásként pedig a gyulladt felületek kezelésére használják.

Körömvirág: Közepesen igényes a kamillához hasonlóan nagy népszerűségnek örvendő gyógynövény; tövei 25 cm-re legyenek egymástól. Magról könnyen szaporítható, virágos hatásai pedig kisebb hegek és sebek kezelésére, illetve helyi bőrgyulladásokra alkalmazhatók.

Levendula: A mesés illata és lila színe által összetéveszthetetlen gyógynövény palántázással és fásdugványozással is szaporítható. Virágai nyugtató hatásúak a tartalmazott illóolajnak köszönhetően. Szokás gyógyteát készíteni belőle, a köhögés, fejfájás, reuma, seb- és bőrfertőzés kezelésére, de ez utóbbi kettőnél, illetve relaxálás esetében hatásos lehet a levendulavirág fürdő is.

Majoránna: Évelő növény, mely a száraz, meleg talajt kedveli. Magról, dugványról és tőosztással is szaporítható. Elsősorban a megfázásos tünetek enyhítésére, illetve gyomorrontásra és kisebb légzőszervi fertőzések kezelésére jó.

Menta: Egyik legkellemesebb illatú gyógynövényünk, mely külön ágyást kíván. Szintén az igényesebb kategóriába tartozik; szereti a tápanyag gazdag talajt. Emésztéssegítő és megfázás esetén is alkalmazható a belőle készült tea. A borsmentát pedig leginkább stressz, székrekedés, álmatlanság, émelygés és hányás ellen alkalmazzák.

Metélőhagyma: Étvágyserkentő és emésztéssegítő hatással bír, valamint a fertőzések és vérszegénység ellen is roppant hatásos. Magról és tőosztással is szaporítható;  a megerősödött töveket ajánlott évente 10-15-ösével szétosztani.

Rozmaring: Gyógyteaként javasolt a fogyasztásra, így eredményesen alkalmazható fejfájásra, megfázásra, neuralgiára, valamint a torok fertőtlenítésére. A meszes talajt kedveli, így ha a talaj nem elég meszes, keverjünk hozzá egy kevés krétát, vagy apróra zúzott tojáshéjat.

Sarkantyúka: Kevésbé ismert gyógynövény, pedig roppant hasznos és egészséges; C-vitaminban gazdag levelei bors ízűek, így salátába és fűszerként is megállja a helyét. Kisebb légzőszervi fertőzések esetén is jó szolgálatot tehet. Magja szárítva szintén fűszerezésre használható, illetve magjáról szaporítható.

Zsálya: Belőle készült krémek sebgyógyító hatásúak, forrázva hasznos toroköblítő. Gyomorrontásra, szorongásra, depresszió enyhítésére és túlzott verejtékezésre is használják teáját.

Forrás: Gyogynovenyek.egeszseg 

Szólj hozzá

érdekesség fenntartható